vineri, 14 ianuarie 2011

Gazda de Stephenie Meyer

 
Titlu original: The Host
Traducerea: Manuela Bulat si Shauki Al – Gareeb
Editura: Rao
Gen: S.F.
Format:cartonata cu supracoperta
Nr de pagini: 700

         “Melanie Stryder refuza sa se stinga. Lumea noastra a fost invadata de un dusman invizibil. Oamenii devin gazde pentru acesti invadatori, mintile le sunt luate, în timp ce corpurile lor ramân intacte si îsi continua vietile, aparent neschimbate.
            O mare parte din omenire a cedat. Când Melanie, unul dintre putinii oameni salbatici în viata, este capturata, are convingerea ca i-a sosit sfârsitul.Ratacitoarea, sufletul invadator care a intrat în corpul lui Melanie, a fost avertizata despre provocarile cauzate de trairea în corpul unui om: emotiile covârsitoare, multitudinea de simturi, memoriile prea clare.
            Dar mai era ceva dificil, ceva la care Ratacitoare a nu se astepta: vechiul chirias al corpului refuza sa renunte.”

        Ei bine marturisesc ca nu veti intalni vampiri in acest roman, insa daca va spun ca veti citi prima carte despre un triunghi  amoros care implica numai doua corpuri cu siguranta veti deveni curiosi.
Daca seria “Amurg” poate fi numita prima serie de carti cu vampiri scrisa pentru persoanele care nu iubesc vampirii, atunci ar fi corect sa spun despre “ Gazda” ca este primul roman S.F. pentru cei care nu prefera acest gen.
                In “Gazda” Stephenie Meyer lasa la o parte padurile cetoase din Forks, Washington si se muta in zona arida a deserturilor din Arizona.
            “Gazda” insa nu este o carte dedicate adolescentilor, chiar daca unii s-au grabit sa faca o comparatie intre seria “Amurg’ si “Gazda”, cea din urma este un roman S.F. dedicat  publicului adult.
Meyer nu foloseste in aceasta carte cliseele tipice filmelor S.F. cu Will Smith sau Richard Dean Anderson, in care un erou inconjurat de arme secrete si explozii spectaculoase a pornit un razboi impotriva extraterestrilor. In “Gazda” omenirea a pierdut deja  batalia.
            Chiar daca mai sunt cateva grupuri de oameni care nu au capitulat in fata extraterestrilor, acestia nu lupta pentru eliberarea planetei, ci pentru propria lor supravietuire zilnica.
De fapt “Gazda” nu este o carte despre salvarea planetei de sub ocupatia invadatorilor, ci mai precis este o poveste despre ceea ce inseamna sa fi om, despre identitate si individualism.
Mai mult dect orice “Gazda” este o poveste despre natura iubirii; iubirea romantica, iubirea de familie, iubirea de prieteni – toate aceste emotii le va experimenta Ratacitoarea in mintea si amintirile lui Melanie.
            Insa acolo gaseste mai mult decat amintirile lasate de Melanie, ea este prinsa in propriul cap incapabila sa-si preia controlul propriului trup, fortata sa devina gazda pentru extraterestra Ratacitoarea.
Singura asemanare dintre “Gazda” si seria “Amurg” o face personajul Ratacitoarea. Ea are ceva din Bella, ceva care vibreaza inauntrul ei – amandoua dau dovada de un enorm spirit de sacrificiu.
In fine “Gazda” este o cate interesanta. Evitand cliseele S.F. ea se concentreaza asupra umanitatii si a sentimentelor umane experimentate de un extraterestru invadator care chiar isi doreste sa devina om.
 O lectura foarte buna, chiar daca nu este despre vampiri…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu